ריבית

שאלה:

לוויתי משכנים חבילת פירורי לחם במשקל 500 גרם. מאז אני מחפשת בחנויות השונות חבילה במשקל זהה אך מצאתי רק חבילה במשקל 550 גרם, האם מותר לי להחזיר בכמות כזאת או שזה נחשב לאיסור ריבית?

תשובה:

שלום וברכה,

אם יש לך אפשרות להחזיר חבילה פתוחה, אזי יש לפתוח את האריזה ולהוציא חמישים גרם כדי שלא יהיה איסור ריבית. אבל אם לא נעים להחזיר חבילה פתוחה, מותר להחזיר חבילה שלמה, למרות שיש תוספת בהחזרה.

בהצלחה.

נימוקים:

אם ניתן להחזיר בחבילה פתוחה הרי שיש להחזיר כפי שהייתה ההלוואה. אבל אם לא ניתן להחזיר חבילה פתוחה, אזי אין איסור ריבית, כיון שהסיבה שמחזירים חבילה גדולה לא בגלל שרוצים להחזיר תוספת תמורת ההלוואה, אלא בגלל שיש טורח למצוא חבילה זהה, ונמצא שהתוספת הוא לטובת הלווה שאינו רוצה לטרוח למצוא חבילה אחרת, ולכן אין כאן איסור הלוואה.