באיזה צד קובעים מזוזה במרפסת או גג?

שאלה:

שלום וברכה,
מבקשת לברר לגבי התקנת מזוזה בדירה עם גג. יש חדר על הגג ובו דלת שממנה יוצאים לגג. לא ברור לי אם המזוזה צריכה להיות בצד ימין כשנכנסים מהגג לדירה או בצד ימין כשיוצאים מהדירה לגג.
אודה לכם על הדרכתכם.

תשובה:

שלום וברכה

אני מבין שהגג הוא בעצם כעין מרפסת שאינה מקורה גדולה, המשמשת אתכם בשימושי מרפסת. ולמעשה יש מחלוקת היכן לקובעה: יש סוברים שיש לקובעה לימין היוצא מהבית למרפסת, ויש הסבורים להיפך, לקובעה לימין הנכנס מהמרפסת לבית. להלכה, מנהג ירושלים  ורבים מחצרות החסידים לקובעה לימין הנכנס למרפסת, וכ”כ הגר”ע יוסף בשו”ת יחוה דעת ח”ד סי’ נא, ואילו רבים מבני הישיבות קיבלו עליהם בזה את הוראת החזון איש לקובעה לימין הנכנס מהמרפסת לבית.

מחמת ספק זה קובעים ללא ברכה.

מקורות:

בחזו”א יו”ד קסח,ה-ו כתב לקבוע בימין הנכנס לבית, ובשבט הלוי ג,קנ כתב שכך המנהג בבני ברק, ובהערות להגרי”ש אלישיב זצ”ל יומא יא,א כתב גם כן שכך נוהגים היום. אך באגרות משה יו”ד א,קפא, ואבן ישראל ז,לד כתבו לקבוע בצד ימין הכניסה לחצר, ובחובת הדר כ’ שכך נוהגים וכ”כ בשו”ת יחוה דעת ח”ד סי’ נא. והגרש”ז אוירבך זצ”ל הורה לחלק בין מרפסת שגודלה ד’ על ד’ שקובעים בימין היציאה מהבית לפחות מכך שקובעים בימין הכניסה לבית.