פתיחת שער חשמלי על ידי גוי בשבת

שאלה:

מתחם שהכניסה אליו באמצעות שער חשמלי, ויש שם שומר גוי שמשלמים לו על מנת שיפתח מתי שצריך. האם יש מקום להקל להתיר להסתמך על זה בשבת?

תשובה:

שלום רב

צריך לדעת שמלבד איסור אמירה לגוי לעשות מלאכה בשבת יש גם איסור הנאה ממעשה שבת של גוי, ולכן, גם אם הגוי יודע את הבעיה ועושה את המלאכה ללא שתבקש זאת ממנו הדבר אסור בהחלט. אלא שבענין זה נחלקו הדעות: דעת הגרי”ש אלישיב שהכניסה לחדר אינה נחשבת הנאה, לפי שאין כאן אלא דבר שמונע ממני את השימוש ולא הנאה אקטיבית, ולדעתו מותר לרמוז לגוי שלא בדרך ציווי שיפתח את הדלת, וכגון שיאמר לו, אני לא יכול להכנס לחדר עכשיו כי הוא נעול ואסור לי לפותחו בשבת, או כמו במקרה שלך שכלל לא צריך לומר לו כלום. כך הובא בשמו בס’ מלכים אמניך עמ’ תקכה, אולם בשו”ת אגרות משה או”ח ח”ד סי’ עא נראה שאסר זאת, וכן הובא בס’ מאור השבת ח”א מכתב ד בשם הגרש”ז אויערבך, לדעה זו הדבר אסור בכל מקרה.