מתי החיוב עונה ביוצא לדרך

שאלה:

שלום וברכה
היוצא לדרך שיש עליו חיוב תשמיש , אם יוצא לדרך קרוב לפנות בוקר האם יכול לשמש לילה לפני היציאה כיון שבליל היציאה לא יוכל ללכת למקוה אחרי התשמיש ?

תשובה:

שלום רב,

ברור שהכוונה היא בלילה שקודם היציאה ולא לפני כן למרות שהוא יפסיד טבילת עזרא. הרי ביוצא לדרך אמרו שאפילו בשעת וסתה מותר כי ווסתות דרבנן. אז כש"כ חומרא של טבילת עזרא יש לוותר ע"ז מפני הקיום עונה דאורייתא של יוצא לדרך. ראה בט"ז ס' רמ סק"א שמבואר שאם הוא יוצא באמצע היום, החיוב הוא ביום ממש, ולא בלילה שלפני, למרות שביאה ביום זה לא לכתתחילה. וכך נראה מדברי המגן אברהם שם ס"ק כט. א"כ ברור שבמקרה דנן חיוב העונה הוא בלילה שלפני ולא לפני כן. ראה עוד בשו"ת מנחת יצחק ח"ג סי' טו לגבי חיוב עונה במקום שא"א לטבול וכה"ג.