הודאת אדם על עצמו שהינו עד פסול

שאלה:

רציתי לשאול מה קורה אם אדם חושב שהוא לא אמין בדבר מסוים, למשל בממונות בגלל שהוא מהמר, או בהלכה בגלל שהוא מחפף ומחליק פינות בהלכה (או בכללי או בתחום מסוים בהלכה), ולכן, מכריז על עצמו שהוא "לא איש אמין בהלכה/ממונות, ורק אם איש פלוני יעיד עלי שאני אמין בכך, אזי אני יחזור להיות אמין בהם שוב"

השאלה שלי היא:
האם מדובר על סיטואציה של "הודאת בעל דין כמאה עדים דמי"?
האם האיש יכול לחזור בו מההכרזה הנ"ל שהכריז ? (ואם כן – איך זה יכול להיות, הרי זה פרדוקס – אם הוא הכריז שהוא לא אמין, איך יכול להיות נאמן לחזור בו מההכרזה הזאת ולומר שהוא אמין…)

תודה

תשובה:

שלום וברכה,

אין אדם נפסל על פי עצמו, שאין אדם משים עצמו רשע. וכתב הרמ"א שלכתחילה אין מוסרים לו עדות, אך אם ראה עדות חייב לבוא להעיד ומקבלים ממנו את העדות, ולא פוסלים עדותו על סמך דבריו שאמר שהוא פסול.

הודאת בעל דין שייך רק בממון שמחייב את עצמו בממון.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע חו"מ סימן לד סעיף כה.