מזוזה בקראוון המחובר לרכב / חדרי שינה בספינה

שאלה:

שלום, משאית עם קרוואן מגורים ממש כמו בית יש שם הכל
והיא נוסעת ממקום למקום חייב במזוזה?

תשובה:

שלום וברכה

כל המבנים הניידים שנוסעים ממקום למקום, כמו ספינה שיש בה חדרי שינה, קרון המתחבר לרכב ויש בו חדר שינה, רכבת שיש בה קרונות מגורים – פטורים ממזוזה. אא"כ דרים שם בקביעות לכמה חודשים.

מקורות:

כל המקומות הללו נחשבים דירת עראי שפטורים ממזוזה ראה שו"ע סי' רפו סעי' א, רמב"ם מזוזה פ"ו הלכה ט, וראה בערוך השלחן שם סעי' כז, שמכל מקום בית על ספינה שגרים בו הרבה זמן בקביעות חייב במזוזה, וכ"כ בחלקת יעקב יו"ד סי' קמז, עפ"ז גם חילק בשלחן גבוה שם סעי' א בין הנוסעים בספינה לרב החובל ואנשיו, שהם גרים בקביעות וחדריהם חייבים במזוזה. במנחת יצחק ח"ב סי' פב כתב שאדם שגר בזה קראוון בקביעות חייב במזוזה, ויש שציינו בשם הגר"ש וואזנר שגם כאשר זה שהות נופש של חודשיים שלושה כמו שמקובל בארה"ב יש לחייב, אבל בבנסיעה לכמה ימים אין חיוב.