בניה בקבלנות על ידי גוי בשבת

שאלה:

שלום וברכה
נתבקשתי לשאול מאחד הנמצא בחו"ל ורוצה לקנות דירה שהיא עדיין בבניה.
כמובן הקבלן הוא גוי וכל הבניה היא ע"י גוים.
ואמרו לו, שבכל זאת אסור כי במלאכת בנין אפילו מנהג כל העיר בקבלנות אין להתיר.
יש מה לעשות? יש אופנים שזה מותר?
ואם אפשר מקורות.
תודה

תשובה:

שלום וברכה

ראשית, כיון שמדובר בקרקע שאין שמו של הישראל ידוע עליה, יש כאן בנייה בהיקף גדול ואף אחד לא יודע מי קנה שם, אין איסור זה קיים, כיון שהוא רק משום מראית העין שלא יראה כשלוחו, וזה רק בביתו של הישראל שניכר שהיא מלאכה עבורו, ובחו"ל שהרוב גויים ואף אחד לא יודע שיש כאן יהודי שקנה, אין בעיה כזו [בשונה מארץ ישראל כמובן שהוא איסור גמור]. שנית, כיון שמדובר בקבלן ולא בשכירי יום, גם באופנים שאסור לכתחילה שהקבלן יעבוד, נהגו בדיעבד להקל לגור בבית הזה, כדעת רבינו תם, ושלא כהכרעת השו”ע בסי’ רמד סעי’ ג, ראה משנה ברורה שם ס”ק כ. כמו כן, אם זה היה שלא בידיעתך ושלא בהסכמתך אפשר שגם לשו”ע מותר, ראה רמ”א שם ומשנה ברורה שם ס”ק כב.

בהצלחה רבה ויישוב טוב.