מעשה שבת בכתיבת ספר

שאלה:

שלום וברכה !
האם אפשר לקנות ספר רפואי שאני יודע בוודאות שהמחבר שלו כתב את חלקו בשבת וכוונתו בחיבור הספר עמ"נ למוכרו לאחרים,?
תודה רבה יישר כוח על האתר הנפלא

תשובה:

שלום וברכה

כמו בכל מעשה שבת אחרים מותרים ליהנות מהספר לאחר שעבר במוצאי שבת הזמן של בכדי שיעשו [במומר מחמירים בזה כמו בגוי]. כלומר, לאחר שחולף הזמן שנצרך להשקיע בזה בשבת.

מקורות:

ראה משנה ברורה ריש סי’ שיח בשם הפרי מגדים, שאף שביהודי לא נאמר דין בכדי שיעשו אלא בגוי, יש שסברו שיהודי שאינו שומר מצוות דינו כגוי לענין זה. וזאת משום ששני טעמים נאמרו בטעם דין זה: א. שמא הישראל יבקש מהגוי לעשות מלאכה עבורו בשבת. וסברא זו אינה קיימת כאשר עובר העבירה הוא יהודי שאינו שומר מצוות, כיון שהישראל הנהנה ממלאכתו ודאי לא יבקש ממנו לעשותה בשבת. ב. שמא הגוי עצמו יביא לו בשבת אחרת מאכל זה, וסברא זו שייכת גם ביהודי שאינו שומר מצוות.

עוד יעויין שם, שאף שבדיני איסור והיתר סברו רבים שגם מי שהמלאכה נעשית עבורו אסור לו להנות ממנה עולמית, לענין שבת אין האיסור נוהג אלא לעושה המלאכה עצמו ולא לזה שנעשה הדבר בשבילו.