האם צום גדליה חובה? / ההורים שלי מדליקים מזגן בשבת מה לעשות?

שאלה:

שלום כבוד הרב יש לי שאלה
האם הצום גדליה נחשב חובה או שזה מנהג
ודבר שני ההורים שלי לא שומרים שבת כל כך
בשבת הם מדליקים מזגן בסלון בבית איפה שעושים קידוש ובילקוט יוסף כתוב שאסור להנות ממזגן שהודלק על ידי מחלל שבת
אח שלי שואל האם בשבת מותר לשבת איתם לעשות קידוש ואם כן האם יש חיוב לעבור לכיסא הרחוק ביותר מהמזגן כדי לא להנות
ועוד שאלה מה נחשב נדרי מצווה שלא ניתן להתיר

תשובה:

שלום רב,

א. תענית זו היא תענית ציבור וודאי חייבים לצום בה. ראה שו"ע סי' תקמט.

ב. במשנה ברורה בסי' רעו מדבר על מקרה קצת שונה אבל יש בו סמך להקל גם במקרה שלך, שאם בא גוי לביתו של יהודי ומדליק שם נר והיהודי מצידו מוחה, לא נאסר עליו לשהות שם כדי שלא יהנה, כיון שזה ביתו, ולא יתכן שאדם אחר יוכל לאסור עליו במעשיו את השהות שם. כאן המקרה קצת שונה כי הבית של ההורים, אבל נראה שמאחר שאתה גר שם בקביעות וזה המקום הטבעי שלך, ואין לך מקום מתקבל על הדעת אחר לנוח שם, קיימת אותה סברה שלא ניתן לאסור עליך את השהות שם. אולם ברור, שאם אתה יכול לשבת במקום מעט מרוחק יותר שאולי לא תהנה ממעשה שבת, זה עדיף.

ג. נדרי מצווה זו בעיה קשה להתיר. נדרי מצווה הכוונה היא לנדור שלא לעבור עבירה כזו או אחרת. או לקיים מצווה שהוא מחוייב בה.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. שאלה לגבי נדרי מצווה
    אדם שקיבל על עצמו לא להכין אוכל כמו כריך מהשעה שנהיה חשוך אם לא התפלל ערבית כי הרבה פעמים לאחר שהכין אכל מבלי לקרוא קריאת שמע של ערבית ולשיםצשומר כי שכח יכול להתיר במצב שזה בעייתי לא להכין בגלל שאין זמן
    או שקיבל לא לשכב על מיטה מהרגע שמחשיך לפני ערבית או לפני קש שעל המיטה או במצב שעשוי לפספס תפילה

  2. עוד שאלה
    לגבי הנדר או קבלה של לא לשכב על המעטה אם הכוונה היתה בעיקר לא לשכב לפני ערבית
    האם יהיה מותק לשכב על מיטה 4 או 5 שעות לפני מניין מנחה