להשתמש במדיה פרוצה אחר שכבר קניתי

שאלה:

שלום הרב, אם קניתי מדיה בדרך חוקית ושילמתי ליוצרים, האם מותר לי עכשיו לראות/לשמוע את המדיה בדרך לא חוקית?
אני אשמח לתשובה והסבר.
תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה,

ישנם דרכים שונים לבאר את האיסור ההלכתי של הפרת זכויות יוצרים. הדרך המרווחת – שכך סובר הגאון הרב אלישיב זצ"ל, והגאון הרב שפרן שליט"א וזוהי כוונת השואל ומשיב – שאדם שטרח ביצירה, ואותה יצירה נסחרת בשוק, יש לו בעלות על היצירה, ולכן אסור לאחרים לצפות או להשתמש בחכמה ללא תשלום. ולפ"ז אם שילם עבור היצירה וקנה אותה, ועתה משתמש ביצירה פרוצה, אין איסור הלכתי, כיון שהשימוש לא בחינם, ושילם עבורה.

בהצלחה.

מקורות:

ראה עלון המשפט גליון מספר 39 מאמר של הרב שפרן שליט"א.