מלווה שמבקש מתנה כספית לפני ההלוואה

שאלה:

שלום לרב. אני רוצה להלוות לחבר 15000 ש"ח אבל אני לא רוצה לקחת ריבית אני מאד מפחד כי אסור בהלכה ואני לא רוצה לעשות את השטרות היתר עסקה וכו (לא כ"כ מבין)… האם הוא יכול להביא לי סכום חד פעמי לדוגמא 300 שקל בסוף או בהתחלה (לא החזר חודשי עם ריבית) או אולי לחילופין- אני ברוך השם תורם לאברך אלף ומשהו שקל בחודש- האם אני יכול להגיד לו שיתן נגיד 200 שקל מתוך התרומה שלי כל חודש? נגיד אני אלף והוא עוד 200. תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה,

אם נותן מעות לפני ההלוואה, נחשב לריבית מוקדמת. ואם נותן מעות אחר הפירעון, מחמת ההלוואה נחשב לריבית מאוחרת – ושניהם אסור. ולכן לא מועיל התנאי שיתן לפני או אחרי.

כמו כן אם אומר המלווה תן לפלוני, נחשב ריבית, כיון שהנתינה לאחר נעשית מחמתו, ויש לו הנאה שהלה נותן לפי בקשתו, ונחשב ריבית.

לכן העצה או לא לקחת ריבית וטובת הנאה כלל. או לעשות היתר עסקה.

בהצלחה.

מקורות:

ריבית מוקדמת וריבית מאוחרת – ראה שו"ע יו"ד סימן קס סעיף ו.

מלווה שאומר תן לפלוני אסור – ראה שם סעיף יד.