זמן תפילת ערבית

שאלה:

שלום. מאיזה שעה אפשר להתפלל ערבית?

תשובה:

שלום וברכה

למעשה מעיקר הדין כבר מפלג המנחה ניתן להתפלל ערבית [אלא שצריך לחזור ולקרוא קריאתש מע פעם נוספת בלילה לאחר צאת הכוכבים]. פלג המנחה הוא שעה ורבע זמנית לפני הלילה. כלומר, מחלקים את שעות היום [מעלות השחר לצאת הכוכבים או מהנץ החמה עד השקיעה יש דעות שונות] לשנים עשר חלקים שוים, וכל חלק נחשב שעה [בקיץ השעות תהיינה ארוכות יותר, כ70 דק', ובחורף קצרות כ50  דק'] שעה ורבע כזו לפני הלילה הוא פלג המנחה.

אלא שכתבו הפוסקים, שלא יעשה אדם תרתי דסתרי, כלומר לא יתפלל מנחה לאחר פלג המנחה ואחר יתפלל באותו הזמן גם ערבית לפני השקיעה, שהרי בכך הוא לוקח את אותה שעה ורבע זמנית ומגדיר אותה גם כיום וגם כלילה, ולמנהג בני אשכנז נהגו להחמיר שלא ישעה כך אפילו בשני ימים שונים, כלומר שלא יתפלל יום אחד מנחה בזמן זה ויום אחד ערבית.

לכן מנהג בני אשכנז הרווח בארץ ישראל לא להתפלל ערבית לפני צאת הכוכבים אולם הספרדים הקלו בזה וכל אחד יעשה כמנהגו, רק יברר היטב מתי פלג המנחה שלא יקדים ונמצא שמברך ברכות לבטלה.

ערב טוב ומבורך.