הוספת בקשות בתפילת שמונה עשרה

שאלה:

שלום הרב רציתי לדעת האם מותר לברך בברכת החזירנו בתשובה שלמה להוסיף הנוסח פלוני בן פלוני כי ימינך פשוטה לקבל שבים וגם בברכת רפאנו יש בסידור עבודת השם נוסח ארוך יותר מהרגיל יהי רצון מלפניך שתרפאני פלוני בן פלוני רפואה שלמה בנפש ובגוף . האם מותר להסויף את הנוסח המאורך באופן קבוע

תשובה:

שלום וברכה

מעיקר הדין, מותר להוסיף בכל ברכה מעין אותה ברכה, ובשמע קולנו כל בקשה שרוצים. אבל למעשה כבר נהגו שלא להוסיף אף מילה בשמונה עשרה, משום שאנחנו לא יודעים את ההגדרה המדויקת מה נקרא מעין אותה ברכה, וגם משום שחז"ל רמזו במילות התפילה הרבה כוונות ויחודים שאנחנו לא רוצים להחמיץ, ודי לנו בנוסח שקבעו חכמים לאומרו בכוונה יתירה, ובאלוקי נצור, לפני יהיו לרצון שבסוף התפילה מוסיפים את כל הבקשות שרוצים בהרחבה.

גם אם רוצים להוסיף, אין לעשות זאת באופן קבוע, אלא פעם כן פעם לא, כדי שלא יראה שמוסיף על הנוסח שתיקנו חכמים, ראה ט"ז סי' קכב סק"ב, ערוך השלחן סי' קיט סעי' ב, ויש שכתבו שאם ישנה את הנוסח מפעם לפעם גם יועיל, כך כתב במשמרת שלום שם.