לתרומות לחץ כאן

שימוש בכספי ציבור למטרה שונה מדעת התורמים

שאלה:

בבית הכנסת (ארעי) בו אני נמצא יש בעיה תקציבית.
יש חשבון בו נמצאים 9000 ש"ח שניתנו תרומה מכמה אנשים (חלקם לא בין החיים).
התרומה ניתנה על מנת שיבנה בית כנסת.
כרגע יש קושי בהחזקת בית הכנסת הארעי מבחינת תשלומים שונים, וחסר כסף בשביל כך.

עלתה השאלה- האם ניתן להשתמש בכסף של התרומות שניתנו לבניית ביהכנ"ס לצורך כך?

במידה ואי אפשר- האם ניתן להשתמש בכל זאת בכסף התרומות, על תנאי שנחזיר לשם את הסכום הנ"ל?

אשמח לתשובה בכללי, אך אשמח גם למקורות שאוכל לעיין ולכתוב להם.

תשובה:

שלום וברכה

כל עוד קיימת אפשרות לבניית בית כנסת בעתיד, אין אפשרות לשנות את היעוד של הצדקה, ניתן ללוות את הכסף כפי שלווים מכל גמ"ח אחר, עם תאריך פרעון וערבים… אחרת הכסף עשוי איכשהוא שלא לחזור…

בהצלחה רבה ובשורות טובות.

מקורות:

על עצם זכותו של גבאי צדקה לשנות יעוד של כספי צדקה שהגיעו אליו [כאשר אין עני מסויים שממילא הוא זוכה בכסף לעצמו ששם יש הרבה פרטים ודיונים נוספים] נחלקו הדעות:

הרא"ש ב"ק פ"ק סי' כט מתיר, וכדבריו פסקו המהרי"ק סי' ה והש"ך סי' רנט ס"ק א, אולם המרדכי שם סי' תצא מחמיר וכן נקט הבית יוסף סי' רנו בשם הר"ן וכן המנהג כמדומני להחמיר בזה. אמנם לצורך מצוה גדולה יותר מותר לשנות לצורך שעה כמבואר בש"ך סי' רנו ס"ק ז, וזה לכולי עלמא.

כמו כן אם גבו לצורך מסויים ובטל הצורך, כגון שגבו להכנסת כלה ומתה לפני החתונה, נחלקו הדעות האם זכתה בכסף והוא ליורשיה או שאפשר לתיתו לכל צדקה אחרת. מחלוקת זו היא בין הראשונים, ולדינא נחלקו בכך הפוסקים השו"ע בסי' רנג סעי' ז פסק שהוא ליורשיה ואילו הרמ"א נקט שניתן לשנותו. וראה שו"ת הרא"ש כלל לב סי' ו, לענין הכנסת כלה לנערה שלפתע השבתה בין הגויים וסיכוי רחוק שתשתחרר שדינה לענין זה כאילו מתה.

ונראה שאף לדעת השו"ע דין זה אמור רק בצדקה לעני מסויים שיש כאן אדם שזכה בכסף, אבל כאשר המטרה היא כללית והנושא הוא זכות הציבור לשנות את היעוד, הכל מודים שכיון שאין כמעט סיכוי שזה יתממש מותר לשנות.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. תודה רבה על זריזות התשובה
    מהשו"ע רנט סעיף ג משמע שכאשר התנדב אדם דבר מסוים (אפילו חפץ, ולפי פסקי תשובות יו"ד קל וחומר ממון) ונשתקע שמו , ניתן לשנות הייעוד על ידי גבאי לצורך מצווה אחרת, וכאן מדובר אף באותה מצווה- בית כנסת
    הרמ"א מביא בסעיף ב שאפשר לשנות כאשר אי אפשר לבנות את בית הכנסת מסיבה מסויימת.
    לפי זה- ניתן לענ"ד לשנות במקרה זה את הכסף המיועד לבנייה, שכן אין הא מספיק לבנייה, והציבור יחזיר במידת הצורך את הכסף הנצרך לבניין בית הכנסת (שהרי הם רוצים לבנות כבר הרבה שנים).
    ממילא- נשתקע שם, והגבאי יכול לשנות למצווה אחרת, ואי אפשר לבנות כרגע בית כנסת.
    אשמח לתגובה
    בשורות טובות
    יהושע

  2. הנושא של סי' רנט ג אינו נוגע לכאן. שם מדובר שהמנורה אכן שימשה בבית הכנסת ורוצים להחליף, כמה זמן אדם זכאי ששמו יתנוסס בבית הכנסת. זה מאוד מצוי באדם שתרם פרוכת והיא כבר התיישנה ורוצים להחליף, והתורם אומר, רגע, אבל מה יהיה עם ההנצחה שלי?..
    לעצם הענין, כבר אמרתי שאם אין סיכוי יש להקל.

השאר תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שאלות שנצפות עכשיו:

מאמרים אחרונים

מדריכים הלכתיים

הכנו עבורכם
דבר תורה לשבת!

מחפשים כל שבוע איזה דבר תורה להגיד בשבת?

מעכשיו תקבלו כל שבוע דבר תורה ואת כל השאלות הכי מעניינות אליכם למייל