הזכרת שם עבודה זרה

שאלה:

האם מותר להגיד שם של אלוהים אחרים לדוגמא "בודה" או שרק שמות שמוזכרים בתורה מותר? אם אפשר מקורות

תשובה:

שלום וברכה

בפסוק נאמר שם אלהים אחרים לא ישמע על פיך. ובגמרא בסנהדרין סג ב אמרו, שדין זה אמור לגבי כל עבודה זרה שאינה מוזכרת בפירוש בתורה. ברמב”ן פרשת משפטים (כג יג) כתב, שאין להזכיר שם עבודה זרה, אלא רק תואר של גנאי. ספציפית לגבי ישו יש יותר מקום להקל, כיון שזו עבודה זרה בשיתוף, הם מאמינים באלוקים, ובזה להרבה דעות בן נח אינו מצווה ולכן גם איסור זה אינו שייך בו, ראה בהרחבה בשו”ת בית רידב”ז סי’ יב. כמו כן בגמרא שם נראה שעיקר האיסור הוא כאשר אתה מזכיר זאת כעובדה מאומתת וקיימת כמו אדם שנשבע חלילה בעבודה זרה, או קובע עם חברו להפגש לצד עבודה זרה פלונית, אבל מה שאדם מזכיר אמונה מסויימת כדי לשלול אותו או באופן של לעג, מן הסתם אינו בכלל האיסור.