תפילת תשלומין סמוכה לתפילה שזמנה עתה / בשבת לחול ולהיפך / מזיד

שאלה:

שלום

כמה שאלות בעניין תפילת תשלומים

א. יש להתפלל את תפילת התשלומים מיד לאחר סיום שמונה עשרה? הרי האדם יפסיד בכך את שמיעת חזרת הש"ץ וקדושה.

ב. כשמדובר בשבת לחול, וחול לשבת, איך עושים?
מי שהחזיר מנחה בערב שבת, מתפלל תפילת ערבית של שבת פעמיים?
כנ"ל לגבי שאר התפילות של שבת, שכל אחת שונה? וכן לגבי מי שהחסיר מנחה של שבת, האם מתפלל תפילת ערבית של חול במוצ"ש פעמיים?

ג. תפילת תשלומים זה רק במקרה של אונס? מה הגדרים בזה? אם אדם למשל ישן וקם מאוחר, האם זה אונס?

תודה

תשובה:

א. יש להתפלל מיד לאחריה תפילת תשלומין, אחרי ששהה כדי הילוך ד' אמות, שכן יש דעות שרק באופן זה נתקנה תפילת תשלומין ולא כשהיא בפני עצמה, אמנם יש חולקים והעיקר להלכה שבדיעבד אפשר כל עוד הוא זמנה של התפילה הסמוכה [כגון שמשלים בשחרית את ערבית, ועדיין לא עבר זמן תפילה של שחר], אבל לכתחילה חייבים לסמוך גם אם יפסיד משהו על ידי כך. ראה משנה ברורה קח טו.

ב. גם בשבת וחול הדין כך, ומתפלל פעמיים את אותה תפילה שעתה הוא זמנה, ראה שו"ע קח ט-י.

ג. באופן שאדם הלך לישון לפני עלות השחר ולא התעורר כלל עד חצות היום יש תפילת תשלומין, אבל אם הלך לישון לאחר עלות השחר או התעורר במהלך הבוקר אלא שהתעצל לקום, אין לו את הזכות להשלים את תפילתו.

הצטרף לדיון

תגובה 1

  1. המשנ"ב כתב שם שאפשר להתפלל את התשלומין לאחר אמירת התחנון ואשרי שהם צורך תפילה. ולא חייב מיד לפני חזרת הש"צ. ובפרט שלדעת מרן השו"ע אפשר להתפלל עד סוף זמן תפילת שחרית שהיא ארבע שעות. בברכה, ויקטור בוחניק רחובות.