תפילה במנין לפני הנץ או ביחידות בנץ

שאלה:

שלום! המשנה ברורה כותב בסימן נח סק"ו שאם אדם היה קורא ק"ש מזמן משיכיר, והיה עליו להמתין עד לנץ כדי שיוכל להתפלל עמידה, וכך לא היה סומך גאולה לתפילה. אך קשה לי על כך, שכן סמיכת גאולה לתפילה עדיפה, ולכן אם הגיע למציאות כזאת, עדיף שיסמוך גאולה לתפילה ויתפלל קודם הנץ, לא? הרי המשנה ברורה כתב בבאה"ל סי' ק"ט ס"א שסמיכת גאולה לתפילה עדיפה מתפילה במניין, ולפי מה שראיתי דעת החזו"א ועוד פוסקים שתפילה במנין לפני הנץ עדיפה על תפילה ביחיד בנץ, ואמנם יש חולקים, אבל נראה שדעת המשנ"ב כמתירים בזה, שכ"כ שבליל שבועות יוכלו הנעורים בלילה להתפלל לפני הנץ (סי' פט סק"א). אז למה שלא יתפללו מיד אחרי ברכות ק"ש אלא ימתינו לנץ ויפסידו תפילה במנין? תודה!

תשובה:

שאלה יפה. אלא שאליבא דאמת המשנה ברורה שהזכרת בסי' נח אינו דן בשאלה שלך, הוא רק מסביר שהסיבה שלא קראו קריאת שמע בתחילת זמנה הוא כדי שיוכלו לקיים תפילה בזמנה וגם לסמוך גאולה לתפילה, הוא לא דן בדיעבד. כמו כן הביאור הלכה שהזכרת אינו דן בפירוש במקרה הנ"ל, הוא דן אם להפסיק ממש באמירת אמן יהא שמיה רבה, שזה חמור מהמתנה בשתיקה שאינה הפסק ממש, ויש בזה קיום מסויים של סמיכת גאולה לתפילה. על עצם הדיון שהזכרת ראה עוד כאן.