בדיקת תפילין

שאלה:

לא בדקתי את התפילין 13 שנים.
מה הדין?
אני חייב לבדוק?

תשובה:

שלום וברכה

תפילין בזמנינו שהם מעור בהמה גסה ועשויים היטב, אם משתמשים בהם והם בדרך כלל במקום מוצל, חלילה לא ברכב החם וכדומה – אינם צריכים בדיקה.

אולם מי שיש לו מעור בהמה דקה או שיש לו סיבה לחשש שלא נעשו כהלכה או לא נשמרו היטב, יש לבדוק כמובן.

מקורות:

ראה קול יעקב על סי’ לט, שבזמנינו שהתפילין עשויות היטב וארוזות בצורה טובה הסומך על דברי השו”ע שלא לבודקם לעולם אלא אם כן נמצאה בהם רעותא יש לו על מה לסמוך, ולענין זה די בשימוש פעם בשבוע [באשל אברהם צידד לומר שמי שמניח תפילין רק בתפילה כמנהגינו היום הוא כבר בכלל לפרקים וצריך בדיקה, אולם המנהג שלא כדבריו].

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. נתקלתי בשידה עם התפילין כשהתפילין על ראשי כמה פעמים, וכן יכול להיות שכמה פעמים שכחתי אותם ברכב או במקום חם במהלך השנים הללו.
    וכן קרה לא פעם שבשעה שהנחתי את תפילין של ראש ראשי היה מעט לח ואח"כ הרגשתי את העור מתחת לתפילין גם לח,
    וכן בתפילין של יד, קרה שהנחתי הרבה פעמים במקומות חמים ללא מזגן, והזעתי ביד במקום הנחת התפילין וכשהורדתי את התפילין של יד הרגשתי לחות כלשהיא בעור שמתחת לתפילין.(אני מדבר על הבתים- גם של ראש, וכם של יד)

  2. השידה זה לא רלוונטי פגם בחוץ אתה אמור לראות בעצמך… שאר הדברים עדיין אינם חיוב לבדוק, אבל אם אתה חושש תבדוק.

  3. 1. כתבתם בתשובה "…והם בדרך כלל במקום מוצל, חלילה לא ברכב החם וכדומה" – האם הכוונה היא 'אם בדרך כלל הם לא ברכב'?

    2.
    http://din.org.il/2010/08/03/%D7%91%D7%93%D7%99%D7%A7%D7%AA-%D7%AA%D7%A4%D7%99%D7%9C%D7%99%D7%9F-%D7%A9%D7%94%D7%99%D7%95-%D7%91%D7%A8%D7%9B%D7%91-%D7%97%D7%9D-%D7%90%D7%9E%D7%99%D7%A8%D7%AA-%D7%A4%D7%A8%D7%A7-%D7%A9%D7%99%D7%A8/

    מדוע שם צריך/ראוי לבדוק ופה בתגובה כתבתם שאין חיוב (לגבי השכחה ברכב)?