עלה לאוטבוס ולא תיקף את הרו-קו

שאלה:

לפני כחמש שנים נסעתי עם חבר באוטובוס, והוא ניקב עלי ברב קו שלו, ולכל אחד יצא 'פתקית' על הניקוב.
בהמשך התפצלנו ואני המשכתי ונסעתי בלעדיו – ז"א בלי הרב קו. כשעליתי לאוטובוס הנהג אמר לי שאני צריך את הרב קו, אך אמרי לו שאין לי והראיתי לו שהפתקית מראה שניקבתי בתוך 90 דק'.
הנהג קיבל את זה ונתן לי לעלות.
האם אני צריך לנקב עכשיו או שזה בסדר להסתמך על אישורו של הנהג? [אז גם הנוהלים היו חות ברורים מאחר ורק התחיל אז השימוש ברב קו].
אם עלי לנקב, האם עלי להתחשב בכך שהמחירים ירדו מאז [מאחר והיום אין מע"מ על תחבורה ציבורית]?
וכן האם עלי להתחשב בכך שהיום התשלום אינו לחברה שבה נסעתי אלא לקופה כללית של משרד התחבורה שרק אחר כך מתחלק לחברות – ואולי זה לא מגיע בפועל לחברה שנסעתי בה [אלא אולי רק קצת מזה מגיע אליהם]?

תודה רבה על עבודת הקודש שלכם!

תשובה:

שלום רב ושנה טובה,

עלה לאוטובוס ללא תשלום, עוון גזל בידו וחייב לשלם.

אך אם שילם אך עבר על הוראות של החברה, כגון אדם שרכש כרטיס חופשי חודשי/ יומי, ולפי נוהלי החברה חייב להציג זאת בעליה לאוטובוס, אם עבר ולא הציג או לא תיקף את הכרטיס, למרות שאסור לו לעשות כן, אינו נחשב גזל ממון אלא מעביר על דעתו של בעה"ב, ולכן אינו צריך להשיב את הגזילה.

גמר חתימה טובה

נפתלי בן חיים

מקורות:

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. לכאורה הציור של השואל אינו דומה למי שבידו חופשי יומי שלא תקפו, אלא דומה למי שיש לו חפשי יומי רק שהרב קו שלו נשכח בבית,
    שהרי במקרים אלו החברה אומרת שעליך לשלם כסף – שהרי אינך יכול לתקף את הרב קו, וא"כ לכאורה יש כאן גזל ולא רק מעביר על דעת בעל הבית, שהרי סוף סוף במצב זה החברה מחייבת לשלם.
    ולכן גם במקרה שלנו – שהתפצלו דרכינו – במצב זה החברה מחייבת לזה שאין הרב קו אצלו לשלם שוב.

    אודה לרב אם אוכל בבקשה לקבל תשובה
    תודה רבה.

  2. שלום רב,
    אמת שהחברה רשאית לחייב את הנוסע בתשלום כשלא מצויד בכרטיס, משום שאינם צריכים להאמין לסיפורים – ששכח בבית וכדו', אבל הנוסע עצמו אם לא נדרש לשלם ,לא עבר בגזל, אלא באיסור מעביר על דעתו של בעה"ב, שאסור אבל פטור מתשלום. יש לי ראיות לזה ולא הארכתי בגלל ערב החג.
    גח"ט נפתלי בן חיים