כלי שהיה כבוש בתוך אקווריום עם דגים חיים

שאלה:

שלום כבוד הרב
רציתי לשאול אם הילד הכניס את הסכין של המטבח לאקווריום עם דגים זה טמא הסכין? מה עושים עם הסכין?

תשובה:

שלום רב

אף שיש מושג של כבוש באיסורים, ובאופן שהסכין היה בתוך מים עם דבר איסור 24 שעות רצוף ראה כאן, כאשר הבעלי חיים חיים ולא מתים, הם לא מבליעים טעם, ולכן אגב אדם שתוחב אצבעו לכוס תה רותחת אינו אוסר את המשקה… אמנם יש שהחמירו בזה כפי שנפרט במקורות, לכן אם הסכין היה שם 24 שעות כדאי להכשיר.

מקורות:

דין פליטה בדבר חי נחלקו בזה רבותינו האחרונים, ודעת החת”ס ודעימי’ שבע”ח פולט אף בעודו בחיים, כמ”ש בשו”ת שלו (יו”ד סי’ צד, ומה שהביא שם שהיה מעשה עם גאון מופלא מדובר על בעל ההפלאה, שהורה כן, כמ”ש בשו”ת ר”ע הילדסהיימר ח”א יו”ד סי’ קנח בדברי השואל שם), ויעוי’ בשו”ת רבי עזריאל הילדהיימר (שם) הביא דעת השואל (ר”ש הכהן) שדעתו כדעת החת”ס וכן רע”ה עצמו סיים שם שיש לחוש להחמיר כדעת החת”ס, וכן דעת הרב פעלים (ח”ג יו”ד סי’ ד) שיש להחמיר כדעת החת”ס.

ולעומת זאת יש מהאחרונים שכתבו שחי אינו מפליט כמ”ש בפ”ת סי’ קד סק”ג בשם עיקרי הד”ט, וכן דעת בעל הגור אריה יהודה (לרי”א תאומים, ח”א יו”ד סי’ צח) שהביא ראיה מדין של חבית עם דגים טמאים וטהורים שאין איסור במה שהדגים הטמאים החיים נמצאים יחד, וכן נוטה מהרי”א אסאד (שו”ת יו”ד סי’ קנד), וכן כתב מהרש”ק (שו”ת טוב טעם ודעת מהדו”ק ח”א סי’ קנה והביא שם דעת הגוא”י כן) וכתב שם ששמע שבעל החוו”ד “שחק על זה לאסור בלוע מן החי”, נוטה [ובראית הגוא”י עי’ בית יצחק (לר”י דאנציג, ח”א קו”א סי’ סה ד”ה ויש דף לא טו”ב) שכתב לדחות כיון שלפי דברי הנו”ב יש חילוק בין כבוש לבין מבושל לגבי פליטה ע”ש והו”ה לגבי פליטה מחי, ודברי החת”ס הינם בדבר רותח, ובשו”ת רע”ה הנ”ל כתב לדחות שכאשר הדגים במים שלהם לכו”ע אין בהם דין פליטה כיון שזה חיותם ע”ש בטעמו], ועוד האריכו בזה רבות האחרונים, עי’ שד”ח (מערכת הב’ אות קיא, ופאת השדה סי’ טו) ע”ש, ובשו”ת פרי יצחק (סי’ כא) שפלפל רבות בדברי הגור אריה יהודה, ובעולת יצחק שם, וע”ע בדעת תורה (למהרש”ם יו”ד סי’ נב סק”א) ואין כאן מקומו.