הסרת מזוזות בעזיבת הבית

שאלה:

שלום לרבנים רציתי לדעת מה הדין עם שכרתי דירה למה אסור לקחת את המזוזות הרי אני קניתי אותם? ומה הדין במקרה הנל רק שהגוי עקר מזוזה כדי להוציא מקרר האם פקע שם מזוזה לבעל הבית וניתן לקחת השוכר? תודה רבה

תשובה:

שלום רב

הנושא הזה אינו ממוני אלא יש בכך סכנה, ומשום שממעט כבוד שמים, וראה במקורות שיש אפשרויות להוציא.

אם המזוזה כבר נעקרה אין חיוב לקובעה שוב.

מקורות:

ראה שו”ע יו”ד סי’ רצא סעי’ ב. על דעת המתירים להסיר את המזוזה כשבעל הבית אינו מסכים לשלם עבורה, ראה ברכי יוסף שם וכן נראה בשו”ת אגרות משה ח”ד סי’ מד. אולם, בס’ ערוך השולחן סי’ רצג אוסר להסירה אף באופן זה, וראה שו”ת חלקת יעקב יו”ד סי’ קס שבמקום שיש הפסד מרובה [כמה מזוזות ששווין רב ובאדם שאין לו ממון] יש לסמוך על המקילים. אולם, בס’ תשובות והנהגות ח”א סי’ תרמט כתב להחמיר, כיון שהסרת המזוזות יש בה סכנה, ו”חמירא סכנתא מאיסורא”. וראה עוד אפשרויות כאן.