גנבה ממתקים לפני גיל מצוות

שלום,
בהיותי ילדה לפני גיל בת מצווה לקחתי מהמכולת הסמוכה לבית הורי ממתקים בלא לשלם, הם אני חייבת לחזור ולשלם על זה? (בין מדיני אדם ובין מדין שמיים) ואיך אדע כמה לשלם?

בתודה ובברכה,

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

אם אכלת את הממתקים בעצמך, את חייבת לשלם גם בדיני אדם. אם חלקת לחברות, יש סוברים שחייבים בדיני שמים ויש פוטרים לגמרי.

אם לא יודעים את הסכום המדויק ומתביישים לדבר עם בעלי החנות, יש לשלם עד שיהיה ודאי שכבר שילמו את מלוא הסכום. ולכן עדיף להתקשר לחנות מבלי להזדהות ולבקש להתפשר. על מה שחייבים רק לצאת ידי שמים אין חובה להחזיר יותר מהסכום המשוער.

מקורות:

עיין פתחי תשובה חו"מ סי' שמט סק"ב ועיין שו"ע סי' עה סעיף יח וש"ך שם ס"ק סז.