מזוזה בדלת זכוכית דקה

שאלה:

לכבוד הרב העונה שליט"א

בעניין קביעת מזוזה בחנות של יהודי ספרדי בעל עסק למוצרי בע"ח.
הוא שוכר חנות בתוך קניון. שלוש כתלים של החנות הם מאבן.
כל הכותל הרביעי מזכוכית, ובו יש שני דלתות הזזה של זכוכיות שיוצרות פתח אחד. (הדלתות זזות הצידה. דלת אחת זזה לצד ימין ודלת שניה זזה לצד שמאל. וכך נוצר פתח)

כיצד עליו לשים את המזוזה? והיכן? על המשקוף הזכוכית הצדדי? אבל הוא דק ועשוי מזכוכית.
או שעליו לשים המזוזה על הכותל? (אבל הכותל מרוחק מהדלת יותר מ3 טפחים)

ובמידה ותאמרו שצריך לשים על המשקוף של הזכוכית,
מה יקרה אם פתאום המזוזה תפריע ואז אי אפשר יהיה לנעול את הדלתות?

כרגע אינני יודע אם המזוזה תפריע לדלתות או לא, כי צריך לבדוק את זה. לכן אשמח לקבל תשובה הן במידה והמזוזה לא תפריע והן במידה והמזוזה תפריע.

ואיך מדביקים בכלל בית מזוזה לזכוכית?

תודה רבה על המענה

תשובה:

שלום רב

הפתרון המקובל באופן זה הוא לקבוע את המזוזה בצד החיצוני של הזכוכית הצמוד לפתח [אי אפשר לקבוע בכותל]. המהודר יותר [אינני יודע אם זה אפשרי, לחקוק בזכוכית חריץ ולקבוע שם בפתח עצמו]. אם זה מפריע אינני יודע מה להשיב, צריך לראות בעיניים ולמצוא פתרון.

ניתן להדביק את הבית מזוזה בדבק חזק.

מקורות:

ראה מקדש מעט סי' רפט ס"ק ט, ונהגו לסמוך על דבריו בשעת הדחק זו. וראה ערוך השלחן שם סעי' יא – יד, ושו"ת שבט הלוי ח"ג סי' קנא.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. ראשית תודה על המענה המסור והמהיר.

    בהמשך לשאלה מלמעלה,

    בדקתי עם בעל החנות והוא אומר שאי אפשר לשים בשום אופן את המזוזה על הצד החיצוני של הזכוכית כפי שכבודו אמר לי שצריך לעשות. כי אז דלתות ההזזה לא יסגרו.

    כמו כן התברר לי שיש לו מזוזה שתקועה שמה אבל לא על פי ההלכה. (היא תקועה על הזכוכית של הכותל עצמו. כלומר מקום בו המזוזה נפסלת)

    1. האם לבינתיים לומר לו שיוריד משם את המזוזה? (כדי שלא יהיה מראית עין ואנשים שיראו מזוזה שתקועה ככה יחשבו זה מותר ואז יעשו ככה אצלם)

    2. מה הוא יעשה אם הוא לא יכול לשים את המזוזה במקום שצריך לשים? האם זה בסדר שחנות זאת שהוא נמצא שעות רבות כל יום, תהיה בלי מזוזה?

    תודה מראש לכבודו על המענה

  2. כיון שאין ברירה ידביק אותה אחורי הדלת מבפנים, שם זה לא יפריע, ויש שיטות שהיא כשרה באופן זה, וכיון שאין ברירה יסמוך על כך.

  3. מה הכוונה אחורי הדלת?
    האם מדובר מאחורי הדלת ממש? או מאחורי הכותל?

    כזכור מדובר בשני דלתות הזזה שזזות אחת ימינה ואחת שמאלה ויוצרות פתח. ולא דלת עם צירים.

    אם כן?

    ושוב תודה לכם על הסבלנות.