צו ירושה בבית דין רבני או בבית משפט

שלום

האם הלכתית מותר להוציא צו ירושה בבית משפט/רשם לענייני ירושה, או שיש לעשות זאת דווקא בבית דין רבני הפוסק לפי דיני התורה בענייני הירושה?
ובכלל, בעניינים הללו, מה מותר לעשות בבית משפט ומה רק בבית דין?
ומה עושים עם מישהו מהמשפחה הולך להוציא צו ירושה לפי החוק הישראלי מבלי לקבל את הסכמת שאר בני המשפחה לצעד הזה, במקום ללכת לבית הדין?
הבנתי שבשביל להגיש בקשה לצו ירושה בבית משפט, אין צורך בכל היורשים אלא מספיק מישהו אחד.
נ"מ למשל אם מישהי מהבנות עושה זאת , מתוך ידיעה שבית משפט יוציא צו שמחלק את הירושה לבנים והבנות בשווה.
ובאשר להגשת בקשה בבית דין, במידה ובמשפחה מחליטים שגם הבנות יורשות,האם הצו מתייחס לכך שהירושה מתחלקת שווה בשווה גם לבנים וגם לבנות?

תודה

תשובה:

שלום רב,

מעבר לאיסור ערכאות בפניה לבית המשפט יש גם בעיה הלכתית בקשר לירושה עצמה. למרות שגם בתי הדין הרבניים אינם יכולים לפסוק לפי חוקי התורה בירושה אלא הם כפופים לחוק הירושה. אולם מחמת כן, הם דורשים מהיורשים (בעיקר בנים כמובן) לקבל קנין שהם יוכלו לחלק את זה ולהוציא צו ירושה של הבנים והבנות בשווה. ואם הם מתנגדים לקבל קנין. בתי הדין הרבניים ימשכו את ידיהם ולא יפסקו.