יצר הרע של עבודה זרה והמציאות בשטח

שלום כבוד הרבנים

יש משהו שאני לא מבין אם חכמים ביטלו את היצר הרע של עבודה זרה אז איך עדיין יש עבודה זרה בעולם?

תשובה:

שלום רב

בנושא של עבודה זרה יש שתי בחינות שונות: יש אנשים שטועים בדרכם, מתוך הרגל או חינוך לקוי, זה יכול להיות גם בזמנינו, כמו שרואים במזרח הרחוק, שם יש עמים שמטבעם מאוד דבקים במסורת [זה בא לידי ביטוי בעבודה בהרגלי אכילה וגם בעבודה זרה], לא על זה דיברו חז"ל.

יש אופן נוסף שאינו מצוי היום כלל, שכמו שאדם מתאווה להנאות העולם הזה כך אדם היה מתאווה לעבוד עבודה זרה, הוא היה יכול לדעת את האמת, אבל היתה לו תאווה משונה להקריב קרבן לעבודה זרה… אי אפשר היום בכלל להבין את זה, בדיוק כמו שלא ניתן להבין בשכל תאוות אחרות… תאווה זה לא דבר שכלי, ולעיתים רבות הוא גם מנוגד לשכל, ואעפ"כ אדם נמשך אליו. תאווה זו ביטלו חכמים.

ידועים דברי הגמרא באותו אמורא שאמר בשיעורו "מנשה חברנו" לשון זלזול, ונגלה אליו מנשה בחלום הלילה ואמר לו, אילו היית בדור שלנו, עם כל ידיעותיך והבנתך, היית מרים את שולי גלימתך ורץ אחרי עבודה זרה…