הוציא את הדלת והסיר את המזוזה וחוזר לקובעה – האם מברך?

שלום.
החלפתי דלתות בחדרי הבית. עברו כעשר שעות.
כעת האם אני צריך לברר על המזוזות?

תשובה:

שלום רב

אם אתה מחזיר כל מזוזה לאותו הפתח שלקחת אותה, יש לקבוע ללא ברכה, אבל אם אתה מחליף ביניהן יש לברך.

אם קובעים את המזוזות למחרת, בכל מקרה יש לברך.

מקורות:

אמנם נחלקו הדעות בפתח ללא דלת אם הוא חייב במזוזה, ולהצד שאינו חייב בטלה המצוה ועתה כשהיא מתחדשת יש לשוב ולברך, אבל מספק כמובן אין לברך ויש לחשוש לדעות שגם פתח בלי דלת חייב במזוזה. ראה רמב"ם מזוזה ו א ולעומתו בשו"ע סי' רפו טו. גם משקוף מהתקרה עצמה ללא פצימין נחלקו בו הדעות, אבל שוב מכלל ספק ברכות לא יצא, ראה מקדש מעט רפז ב.