י"ג מידות ביום כיפור / המלאכים לא מבינים ארמית

בס"ד
ביום הכיפורים נוהגים להתפלל 26 פעמים י"ג מידות ( "ויעבור") כמנין שם הוי'. בכל אחת מהתפילות כמות מסויימת .
א. מה מקור החלוקה הזאת שכמות מסויימת משוייכת לתפילה מסויימת?
ב. מהיכן מגיע הרעיון שהמלאכיים אינם מבינים ארמית ?

תשובה:

שלום רב,

א.  החלוקה נעשית לפי הסליחות, לא נראה יש הקפדה על מנין מסויים בכל תפילה, פשוט בין הסליחות השונות נקבעו י"ג המידות. אגב מנהג בני אשכנז לומר י"ג מידות רק בליל יום הכיפורים ובתפילת נעילה, בליל יוה"כ 4 פעמים ובנעילה 7 פעמים.

ב. הגמרא במסכת שבת (יב,ב) מביאה: אמר רבי יוחנן: כל השואל צרכיו בלשון ארמי – אין מלאכי השרת נזקקין לו, שאין מלאכי השרת מכירין בלשון ארמי". וענין זה נזכר גם בתוספות ברכות ג,ב: "גם מה שאומרי' העולם לכך אומרים קדיש בלשון ארמית לפי שתפלה נאה ושבח גדול הוא על כן נתקן בלשון תרגום שלא יבינו המלאכים ויהיו מתקנאין בנו וזה אינו נראה שהרי כמה תפלות יפות שהם בלשון עברי".