רחיצה וגילוח בתענית אסתר / סדר התפילה בפורים

שלום וברכה לכבוד הרב!!
רציתי לשאול כמה שאלות:
1) מה סדר התפילות של שחרית מחר,יום חמישי ושישי? האם יש שינויי'ם או הוספות?
2) אנחנו צריכים להתלבש בפורים כמו יום טוב ושבת. מחר ממתי אני יכול להתלבש עם בגדים יפים לחג? האם מותר לי להתקלח, להסתפר, להתגלח בתענית אסתר שיהיה לכבוד החג?
3) למה הסידורים אנחנו פונים לקדוש ברוך הוא בלשון של נקבה?
4) במקרה וכבר התפללתי ואני משלים מניי'ן לציבור שלא התפלל מינחה או ערבית, מה אני צריך להגיד בתפילה גם במינחה וגם בערבית? איזה קטעים מהתפילה אני צריך לקרוא?
בשורות טובות ויום טוב.

תשובה:

שלום רב

  1. מחר תענית אסתר תפילת שחרית של תענית, עם קריאת התורה – ויחל משה, וסליחות לתענית אסתר. בתפילת ערבית לאחר שמונה עשרה קוראים את המגילה  בברכות, למעט ירושלים כמובן. אומרים על ניסים בתפילת שמונה עשרה, כך גם בתפילת שחרית של יום חמישי, כולל קריאת התורה – ויבוא עמלק. ביום שישי לא אומרים תחנון, כל השאר רגיל, למעט ירושלים שם נוהגים כפי שכתבנו לגבי יום חמישי.
  2. נוהגים ללבוש בגדי שבת בפורים.  אף שבשאר תעניות נאמר שבעל נפש יקפיד שלא להתרחץ וכו', בתענית אסתר נהגו להקל בכל אלו, בפרט כאשר הדבר נעשה לכבוד פורים, ראה נטעי גבריאל פורים פרק ז סעי' יח.
  3. לא הבנתי. אומרים "ברוך אתה"… בלשון הקודש מבחינה מליצית לפעמים אומרים גם בלשון זכר בדומה לעברית המודרנית בנקבה כמו ב"מודים לך".
  4. לא צריך לומר כלום, רק לענות אמן וקדושה בחזרת הש"ץ ובקדיש.

פורים שמח!