עיתון מעל הראש בשבת בגלל הגשם / מטריה בשבת

האם מותר לי בשבת להרים עיתון או קרטון ביד מעל הראש שלי מפני הגשמים, כי מטריה אסור. אז בזה לפחות אפשר להקל??

תשובה:

שלום רב

כל דבר שאדם מחזיק בידו בעצם אינו אוהל. על כן התחבטו מאוד גדולי הפוסקים מפני מה כה החמיר בעל הנודע ביהודה במטריה בשבת עד שסבר שיש בה איסור סקילה, ויש שביארו שכיון שהיא קמורה וגם אם תהיה מונחת על הריצפה יהיה בה גובה טפח, סבר שיש בה דין אוהל.על כל פנים עיתון שאתה מחזיק ביד אינו אוהל.

מקורות:

ראה נודע ביהודה תנינא או"ח סי' ל, ולעומתו בחתם סופר סי' עב שתמה מה איסור יש במטריה בשבת, ובפרט שהיא עשויה ומוכנה לכך ודינה ככסא טרסקל, וראה ביאור הלכה שטו ח שהטעם משום שהיא מתהדקת בברזלים, ובחזון איש סי' נב ס"ק ו כתב שהאיסור הוא עובדין דחול, עכ"פ עיתון מותר.