שמשיה לעומת מטריה בשבת

שאלה:

מטריה בשבת אסור לפתוח משום אוהל שמשיה בחצר קראתי שיהיה מותר משום דבר קבוע בחצר על מטריה נכתב שמשום זילותא דשבת גם לפני שבת יהיה אסור שאלתי האם שמשיה שבחצר אדם שעובר מבחוץ רואה שמשיה סגורה וחוזר לאחר זמן יראה שמשיה פתוחה לא תהיה משום זילותא דשבת?? אם לא אז למה לא??

תשובה:

שלום וברכה

אחד הנושאים הקשים להגדרה בהלכות שבת זה הענין הזה של זילותא דשבת או עובדין דחול, ובזה אין לנו להשען אלא על דברי גדולי הפוסקים שהכריעו בנושאים השונים לפי רוחב בינתם. יש נושאים שקל להגדיר, כמו שימוש ב"מסר הגדול" סוג של סכין שמשמש רק בבתי מסחר איטליזים וכדומה, שזה עובדין דחול כיון שהשימוש בו אינו ביתי ומשתייך בתודעה לעסקי החול, אבל בחילוקים העדינים יותר אינני יודע לקבוע בעצמי הגדרה ברורה. על עצם הנושא שהזכרת ראה שמירת שבת כהלכתה פרק כד סעי' יג במהדורה הישנה.