האם מנחה של קורס יכול לאסור על התלמידים להעביר את הידע?

שאלה דחופה.
יש קורס בנושא מסוים, ובעלי הקורס לוקחים המון הכסף וגם דורשים שהידע שמקבלים מבעלי הקורס הוא בלעדי ללוקחי הקורס ואסור למסור שום פרטים מתוכן הקורס לאנשים אחרים וגם מחתימים על זה בכתב. האם מותר להם לדרוש כן, כי הרי אני משלם כסף מלא לקבל את הידע.

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

מה שציינת לגבי מחיר הקורס אינו רלוונטי, שהרי ידעת מראש שעל אף שאתה משלם את המחיר הזה לא תהיה רשאי להעביר.

לעצם ההתחייבות, לא ברור אם יש תוקף הלכתי להתחייבות זו. ככל שמפעילי הקורס יכולים להינזק אם תעביר את המידע לאחרים, לא כדאי לעבור על ההתחייבות ולהעביר משום שיש בכך חשש גזל.

ככל שלא מדובר בהעברת רעיונות בעל פה אלא בהעתקת חומר מודפס, יש בכך הפרת זכות יוצרים.

מקורות:

אם יש חשש נזק ייתכן שאף דרישה זו היא בכלל השכר המגיע למעבירת הקורס. עיין בשו"ת חתם סופר יו"ד סי' ט ד"ה והנה בנידון שכתב על שוחט שלימד הלכות שחיטה והתנה שהתלמיד לא ישחט בגבולו, שהתנאי תקף משום שהתחייבות זו היא בכלל שכר פעולה שהתלמיד חייב לשוחט. ועיין עוד כאן.