גנב את הגוי וחזר בתשובה והגוי אינו יודע מהגניבה

אדם שגנב מגוי כשהיה חילוני האם כשחזר בתשובה חייב להחזיר אף על פי שהגוי לא יודע ולא ידע שגנבו לו בכלל ומה הדין אם הוא לא יודע את הסכום של הגנבה?

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה

אני מבין שהגניבה כבר לא קיימת (כלומר, לא מדובר בגניבה של חפץ מסוים שעדיין קיים). במקרה זה אין חובה להחזיר לגוי את הגניבה.

מקורות:

דעת הנתיבות בסי' שמח שאין חיוב השבה בגזל גוי. הערוך השולחן בחו"מ סי' שס סעיף א מביא מדעת הרמב"ם ותוספות וטור ושו"ע שיש חיוב השבה גם בגזל גוי. ועיין עוד בספר שער המלך הל' גזילה פ"א ה"ב, בשו"ת מהרש"ם ח"ו סי' ריט ד"ה ומ"ש שמוכיח מהתוספתא בב"ק פרק י "הגוזל את הגוי חייב להחזיר לגוי חמור גזל הגוי מגזל ישראל…" שיש חיוב השבה לגוי. ועיין עוד בשדה חמד כללים מערכת ג כלל מב ובפאת השדה שם סימן ל, בשו"ת פרי יצחק ח"ב סי' סה אות לג, בשו"ת מהרש"ם ח"ה סוף סי' מא ד"ה ואמנם, ח"ו סי' רט ד"ה וח"ט סי' קנב.

במקרה שהגניבה אינה בעין ניתן להקל בצירוף הדין של בעלי תשובה, עיין שו"ע חו"מ סי' שסו סעיף א.