אכל פחות מכזית פת ומתכוין לאכול עוד אם פוטר שאר אוכלים

ידועה ההלכה שפחות מכזית אינה פוטרת שאר מיני תבשיל, ולכן צריך לברך על כל דבר שאינו מתלפת עם הפת. רציתי לדעת באיזה ציור מדובר?
האם מדובר בציור שדווקא דעתי לאכול פחות מכזית פת בסעודה אז זה לא פוטר, או שאפילו דעתי לאכול כביצה בסעודה רק שעכשיו בפועל אכלתי פחות מכזית ובכל זאת את אם אני ירצה לאכול מלפפון או זית וכאלה אני יצטרך לברך.. ? הייתי רוצה בבקשה מקורות באיזה ציור מדובר . תודה רבה.

תשובה:

שלום רב.

דבר זה לא מפורש בפוסקים, אך מסתבר לומר שכיון שקובע סעודה על פת בשיעור כזית, כבר אז הפת פוטרת את שאר המאכלים אף שעדיין לא אכל את כל הכזית מהפת.

מקורות:

שפחות מכזית אינו פוטר שאר אוכלים, כך כתב הדגול מרבבה סי' קס"ז על המג"א סק"ו, האגרות משה ח"ד סימן מ"א, ואשל אברהם ריש סי' קס"ז, אמנם באור לציון פרק מ"ו סי"ד כתב שאף פחות מכזית פת פוטר שאר אוכלים, וכך הביא בספר וזאת הברכה בעמוד 71 בשם הגרי"ש אלישיב שליט"א.