מריחת קרם על עוגה בשבת

מרחתי בשבת קרם על עוגה (הקרם והעוגה היו מוכנים ערב שבת)האם מותר ליהנות מהעוגה? ואם כן מה הנימוק? תודה.

תשובה:

שלום רב.

לכתחילה מן הראוי שלא למרוח קרם על עוגה בשבת, כאשר מטרת הקרם היא ליפות את העוגה [בשונה ממריחת ממרח על לחם שמטרתו היא שהממרח יגיע על הלחם בכל הפרוסה, ואין עיקרו לייפות את הלחם].

בדיעבד שמרחו בקרם מוכן מערב שבת, מותר ליהנות מהעוגה.

טעם הדבר הוא מכיון שאין איסור ממרח במריחת דבר שראוי כבר לאכילה לפני המירוח, ואף שכתב הרמ"א שראוי להחמיר כשמחליק כדי ליפות, אבל אין זה איסור גמור אלא שזה נראה כממרח ולכן בדיעבד אם עשה זאת אין המאכל נאסר.

מקורות:

רמ"א סימן שכ"א סי"ט וביה"ל שם ד"ה במאכל, וראה בהלכות שבת בשבתו (פי"ד הערה 35) בדעת הגרי"ש אלישיב שליט"א בזה.