זכויות יוצרים בקבצי גרפיקה שהועלו לאינטרנט

ישנם אתרים באינטרנט המעלים קבצים פתוחים של גרפיקה לשימוש של מישהו בעל התוכנות הרלוונטיות (בדרך כלל רק מעצבים גרפים). בקבצים אלו ניתן לפרק את האלמנטים השונים, לשנות אותם, להחליף צבעים וכו'. הם מועלים באיכות מקסימלית ומותרים בשימוש. על חלק מהקבצים נכתב כי הם לא לשימוש מסחרי. אני שואלת האם זה לא מגוחך להעלות לאינטרנט- מקום פרוץ לכל הדעות, קבצים פתוחים (ולא JPEG למשל שהינו קובץ תמונה בלתי ניתן לשינוי) ועוד לבקש שלא ישתמשו בזה? מעצבים רבים משתמשים באיורים חינמים אלו ומשנים אתם מעט לצרכיהם. רציתי לדעת האם זה מותר לשימוש כללי ומסחרי, כמובן לאחר שינוי של פרטים מסויימים, צבעים וכו'. תודה

תשובה:

שלום רב וסליחה על האיחור במתן התשובה.

על פי ההלכה בעניני זכויות יוצרים הולכים לפי החוק, והחוק קובע כי לשימוש מסחרי ניתן להשתמש ביצירה של אדם אחר רק כל עוד אינו לוקח ממנו את החלק המהותי שלו, קשה להגדיר מה נחשב חלק מהותי, אך בדרך כלל זה ניתן להבנת הגרפיקאי לפי הענין, דין זה נכון אף אם הקבצים עלו לשימוש באינטרנט שבו אין הגנב לקבצים, כל עוד נכתב עליו שאין להשתמש בו לצורך מסחרי.

ניתן לראות כאן מקורות לכך.