זכות יוצרים על גרפיקה שהוזמנה על ידי גננת העובדת במוסד

אני משמשת כגרפיקאית מהבית. בשנתיים האחרונים קיבלתי עבודות לגן של מוסד פלוני וביצעתי עבודות גרפיקה מהבית לפי בקשת הגננות, וכל אחת עם הרעיונות שלה וקיבלתי על כל שעה 30 ש"ח מהנהלת המוסד. ויהי היום ואחת הגננות עברה לעבוד כגננת במוסד אלמוני. האם מותר לה לבקש ממני לקבל שוב את אותם עבודות שעשתה בגן הקודם, או לא, כי זה שייך למוסד פלוני, או אולי בגלל שעשיתי את העבודות מהבית הרי זה שייך לי.

תשובה:

שלום רב,

לפי הלכה אם לא סוכם כלום, היצירה היא של זה ששילם (אם התשלום היה לפי שעה). לפי החוק, עד סיון תשס"ח היצירה היתה של המזמין ולאחר תאריך זה היצירה היא של הגרפיקאי. כל זה כמובן אם לא סיכמו כלום לא במפורש ולא במשתמע. לדעת הגרמ"מ שפרן החוק קובע גם בהלכה והחל משנת תשס"ח השתנה הדין.
לגננת אין שום זכויות, אם היא לא שילמה על העבודה, גם אם נתנה רעיונות, כיון שהרעיונות לא מוגדרות כיצירה.

מקורות:

עיין כאן ובעלון המשפט גליון 39 עמוד 8.