עשיית מלאכה לאחר זמן הדלקת נרות

בוקר טוב
ביום שיש  הדלקת נרות במדינת סין היתה 6 בערב ו18 דקות, הלכתי לבית הכנסת והגיעה בחורה 7 דקות אחרי ושאלה אם מותר לה להדליק

אני יודע שלגברים יש כמה דקות אחרי זמן הדלקת נרות עם זה בכלל נכון
או שכולם אסור לעשות מלאכה מזמן הדלקת נרות

תשובה:

אינני יודע לפי מה מחשבים את זמן הדלקת נרות בעיר שבא אתה נמצא, ולכן אכתוב את הכלל ההלכתי בזה.

זמן הדלקת נרות ברוב העולם הוא בדרך כלל כ-20 דק' לפני שקיעת החמה, וזמן זה נעשה על פי רוב כדי שלא יגיעו לרגע האחרון להדליק נרות ויחללו ח"ו שבת.

אי לכך, כאשר אשה לא הדליקה נרות עד זמן זה, הרי שניתן להדליק בדיעבד, עד כ-5 דק' לפני שקיעת החמה, אולם לאחר מכן אין להדליק.

לאחר הדלקת נרות אשה אסורה במלאכה, והגברים עדיין מותרים מעיקר הדין במלאכה, עד כ-5 דק' לפני שקיעת החמה כדי להוסיף מהחול על הקודש, אולם ודאי מן הראוי להימנע ממלאכה כבר מזמן הדלקת נרות, ולא להתאחר יותר מדאי, כיון שהנסיון המר הוכיח שהרבה אנשים חללו ח"ו את השבת מחמת כן.

מקורות:

ע' משנ"ב סי' רסא ס"ק כג, ושו"ת אגרות משה (או"ח ח"א סי' צו), ומה שרוב נשי אותו מקום הדליקו נרות אינו אוסר נשים שעדיין לא הדליקו להדליק עדיין, [אם זה עדיין לפחות 5 דק' לפני השקיעה] וכמבואר בשו"ע הרב סי' רסג.