איסור ריבית בתשלומים צמודים למדד

קניתי דירה בארבעה תשלומים. בתשלום הרביעי המוכר מתחייב להעביר את הדירה על שמי במנהל מקרקעי ישראל. בחוזה כתוב שהתשלומים צמודים למדד יוקר המחיה. האם אנו עוברים על איסור "לא תתן לו בנשך", ועל איסור "אל תיקח מאיתו נשך" דהיינו איסורי ריבית.

תודה

תשובה:

שלום רב,

לכתחילה היה אסור לעשות כן (חשש איסור דרבנן) מבלי להוסיף בהסכם המכר שההסכם נעשה לפי צד היתר עיסקא, אבל בדיעבד אין איסור אם תשלם לו כפי המדד ביום התשלום.

יש לציין שבכל הסכם של קניית דירה חשוב מאוד לציין שההסכם הוא לפי תנאי היתר עיסקא של בנק פלוני.

מקורות:

ספר תורת רבית פרק יב סעיף ד. אמנם יש לציין שאין בזה איסור רבית ודאי ועיין שו"ת חלקת יעקב יו"ד סי' סד ושו"ת מנחת יצחק ח"ז סי' סה. בדיעבד הקונה חייב לשלם כפי מה שסוכם, כיון שלא קיבל את החזקה בדירה רק לאחר התשלום האחרון, אם אין כאן מכירה בהקפה, אלא להיפך הוזלה על הקדמת התשלום, והתשלום ביוקר בשעת קבלת החזקה בדירה הוא התשלום הנכון ועיין סמ"ע סי' רח סק"ז.