בדיקות בזמנים שאין חיוב הלכתי

שאלה:

רציתי לשאול מתי עליי לחשוש ולערוך בדיקה פנימית, בנוסף לבדיקות בוקר וערב בשבעה נקיים?
אפרט-בכל השאלות אני שואלת גם על ימי טהרה וגם על שבעה נקיים בבקשה: (סליחה אם השאלה והתשובה ארוכות. חשוב לי מאוד לדעת בבירור ולא להיכשל חלילה.)
האם עליי להסתכל על נייר הקינוח בשירותים ולערוך בדיקה אם יש מראה חשוד?
אני יודעת שצריך לבדוק אחרי הרגשה אבל מה בדיוק מוגדר כהרגשה?
האם צריך לבדוק אם יש כתם על התחתון? האם תלוי בסוג או בגודל הכתם ובצבע התחתון?
אם אין צורך להתייחס לכתמים מסוימים ולא להסתכל על נייר הקינוח, האם המשמעות היא שמותר לקיים יחסי אישות גם כשייתכן שהתחיל מעט דימום ולא מבחינים בו עד שיגבר?

תשובה:

שלום וברכה

אין כל צורך להסתכל על נייר קינוח, ואדרבה ההמלצה היא שלא להסתכל כי זה רק גורם לשאלות וספקות מיותרים, יש גם מחלוקת גדולה איך להתייחס לכתם כזה, אם הוא אסור או נחשב ככתם על דבר שאינו מקבל טומאה.

בשבעה נקיים ראוי לשים לב מה יש על הבגד התחתון הלבן, בשביל זה הוא מיועד, בימי טהרה אין צורך, ומומלץ ללבוש בגד כהה שלא רואים עליו כתמים. כתם על בגד צבעוני אינו אסור.

ברור שכאשר יש סיבה לחשש שהתחיל דימום לא מתעלמים ממנו, אבל בשביל זה אין צורך לעשות בדיקות בזמנים שלא חייבו חז"ל, לא מתעלמים מסיבות לחשש ומאידך לא בודקים באופן מיותר, כשמגיעים ימי פרישה יש לבדוק כמובן כפי ההלכה. אמנם אמרו חמים היד המרבה לבדוק הרי זו משובחת, אבל ההוראה למעשה שלא לעשות מעבר לנדרש מחמת הספקות שזה גורם, והשיבושים הקיימים היום יותר מבעבר בעניני הוסתות, כמעט אין אשה שיש לה וסת קבועה, ולכן נוצרים חששות ושאלות. גם יש הקפדה שלא לבדוק באופן שיגרום חששות לבעל.

שבת שלום.

הצטרף לדיון

8 תגובות

  1. מה הסיבה שכתם על הלבנים לא נחשב לחשש, הרי ברור שלפי המציאות אם תבדוק באותו זמן בו נמצא הכתם הרי שמרבית הסיכויים שתמצא ראיה האוסרת.

  2. כתם היוצא שלא בהרגשה מטבעו הוא רגעי וחד פעמי ואינו מבשר על ראייה בדוקא, ולכן ככל שהוא חד פעמי הוא לא מחייב בדיקה.

  3. לאו דוקא, אבל בכתם חד פעמי לא אמור להיות כלל דם נוסף. ככל שאינו בשיעור לטמא תולים אותו בכלל במשהו חיצוני.

  4. ולנוהגים כהשיטות המחמירות שבקינוח אף פחות משיעור גריס מטמא, אם ראתה חד פעמי כתם כזה האם צריכה לחשוש ולבדוק?

    יישר כח…

  5. כיון שהקינוח נעשה מיד אחרי הטלת מי רגלים, חוששים שמה שלא הרגישה ביציאת הדם הוא משום שהרגשת מי הרגלים הטעתה אותה.