החזרת עדשה בשבת למשקפיים רופפים

שאלה:

המסגרת של המשקפיים שלי נשברה בתחתיתה, מדובר על מסגרת שלמה שנוצר בה שבר והעדשה מידי פעם משתחררת ונופלת. האם מותר להחזיר בשבת את העדשה למסגרת, כשברור שזה תיקון ארעי שלא יחזיק מעמד

תשובה:

שלום וברכה

בדרך כלל התקיעה של העדשה היא בחוזק ואסור, אפילו זה כבר קרה כמה פעמים, כך מבואר באשל אברהם בוטשאטש בסימן שיג. במקרה שלך נראה שזה רפוי מאוד [?] והמיקל יש לו על מה לסמוך.

מקורות:

בשו"ת בצל החכמה (ח"ו סי' קכג) התיר להחזיר את העדשה אם כבר נפלה מספר פעמים בעבר, נראה שמשקפיים כאלו שמדי פעם הזכוכית נופלת מהם דומות לכלי שדרך להדקו בלא תקיעה, שאם התפרק מותר להדקו לצורך גדול (לפי שו"ע הרב סי' שיג סכ"א, שפירש כך את המחלוקת בשולחן ערוך שם סעיף ו על "כוס של פרקים"; ועיין משנ"ב שיג,מה, שפירש את המחלוקת אחרת על פי הט"ז, אך העיר עליו בשער הציון סק"ל). וכאן שהמסגרת ממש שבורה נראה שיש להקל עוד יותר.