קו או אותיות על אדים בחלון

שאלה:

שלום לרבנים בסימן שמ סעיף ה שמסרטט בציפורן על ספר מותר כיון שמעיקרא דרבנן ואין לזה קיום מותר. ביה"ל שם בשם אליה רבה. אני שואל, לפי זה מותר לכתוב בשבת על אדים שבחלון כיון שמעיקרא דרבנן ואין לזה קיום אם כן מותר?תודה רבה

תשובה:

משנה ברורה סימן שמ ס"ק כ:

"או באפר – היינו ששרט באצבעו כמין אותיות באפר נגוב וה"ה בחול וכן אסור לרשום כמין אותיות על החלון זכוכית בימי הקור שהם לחים מן הקור. ואם רשם כמין אותיות בדברים הקרושין כגון בדם וחלב שנקרש משמע בתוספתא דחייב".

כלומר כתיבת אותיות אסורה, אבל עשיית קו בחלון מותרת, כיון שגם באופן האסור, כלומר בעט על דף נייר, אינה אסורה אלא מדרבנן, כמבואר במשנה ברורה בסי' ש"מ ס"ק כ"ד. כמו כן, כתיבה על אדים היא בכלל כתיבה שאינה מתקיימת שאף היא אינה אסורה אלא מדרבנן, כמבואר שם ס"ק כ. ומבואר כאן שבצירוף שני הענינים האלו יחד, כתיבה שאינה מתקיימת בקו בעלמא, התיר השו"ע בסי' ש"מ סעי' ה', וכפי שביארו במשנה ברורה שם ס"ק כ"ג.