יש הידור בשמיעת מגילה מתוך קלף?

שאלה:

שלום. האם יש עניין לקנות מגילה ? הרי היום כולם שומעים מהזן ויוצאים ידי חובה, והרי לא רוצים לקרוא לבד אלא לצאת ממנו כדי שיהיה ברוב עם?
תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

יש מעלה במגילה בכך שאם אתה לא שומע איזו מילה ואתה משלים, עדיף שזה יהיה מתוך מגילה כשרה למרות שזה לא מעכב. כמו כן, תופעה מצויה, שבעצם אנחנו שומעים הכל אבל לא מרוכזים בכל מילה, וכך העין והאוזן עם החזן אבל לא בדיוק שמים לב לכל התוכן, בענין זה ידועה חומרתו של הלבושי שרד בסי' תרצ ע"ד המגן אברהם ס"ק טו שכתב שאינו יוצא באופן זה אלא אם כן הוא קורא בעצמו בלחש [ממגילה כשרה כמובן וכאמור]. אמנם בשו"ת ארץ צבי ח"א סי' מה חלק על דבריו ונקט שאם שמע הכל – יצא. אבל בודאי הידור נאה הוא למי שיש לו מגילה כשרה וקיים אצלו חשש זה, שיקרא בשקט עם הבעל קורא, ואז גם אם יפנה לבבו לדברים אחרים יצא ידי כל השיטות. למעשה לא נהגו כל כך לחשוש לזה. כמו כן, נראה לי שעיקר כוונתו של הלבושי שרד למי שבאמת לא בטוח שומע הכל, עמי הארץ שלא יודעים לשון הקודש, אבל מי ששומע כל מילה רק לא חושב על משמעותה יצא לכל הדעות.

לכן, אינני אומר בגלל זה לקנות מגילה, מדובר בהידור בעלמא, אבל יש בכך ענין.

פורים שמח.