מתנות לאביונים בכסף גזול

שאלה:

שלום לרבנים אדם שגנב כסף ונתן בזה מתנות לאביונים האם יצא ידי חובה? 2 אדם גנב כסף והביא לחבירו וחבירו עשה בזה מתנות לאביונים האם יצא ידי חובה ? והאם משנה עם החבר יודע שזה גנוב? 3 לקיים מתנות לאביונים באוכל מותר? תודה רבה וסליחה!

תשובה:

שלום וברכה

כאשר הכסף של חברו בעין בידו, זה לא שלו והוא לא יכול לקיים בזה מצות מתנות לאביונים, יש עליו חיוב השבה.

אבל אם נניח הפקיד אותו בבנק ועכשיו הוא מושך ונותן מתנות לאביונים, זה כבר לא אותו כסף, ואין קשר בין החיוב שחל עליו להשיב לבין הבעלות שלו על אותן שטרות.

כאשר הוא נתן לחברו יש כאן כבר גם שינוי רשות, והחיוב על הראשון להחזיר כבר אינו נוגע לשטרות ספציפיים אלו, וחברו מקיים בזה מתנות לאביונים.

אפשר בהחלט לקיים מצוה זו גם באוכל כמבואר בגמרא במגילה בדף ז.

כתבת יפה מאוד, ברור ונהיר. תודה.

שבת שלום ופורים שמח.