החליפו מגילה בין הברכה לקריאה

שאלה:

אם ברכו על מגילה ולבסוף לא קראו בה ורוצים לברך על מגילה שנזדמנה להם אפשר לברך עליה? אפשר מקורות?

תודה רבה,
ערב טוב

תשובה:

שלום וברכה

אם עשו הפסק בין הברכה לקריאה בכל מקרה היא ברכה לבטלה ויש לברך שוב, אני מבין שהברכה נאמרה ומיד ללא הפסק החליטו לקרוא במגילה אחרת.

במשנה ברורה סי' תקפה ס"ק ד הביא שאם נפסל השופר בין הברכה לתקיעה והביאו שופר אחר, יש לשוב ולברך אלא אם כן היה לפניו בשעת הברכה, ולכאורה כך הוא גם במגילה [ואדרבה, בתקיעה יש שעוררו שלהצד שהמצוה היא בשמיעה ולא בתקיעה אין טעם בדבריו אלו של המשנה ברורה ופלפלו בזה, אבל כאן ודאי המצוה לאנשים היא בקריאה ולא בשמיעה לבד, אלא שהשומע כעונה, ורק לגבי נשים יש שחילקו ואמרו שמצותם בשמיעה ואם קוראות לבדן יברכו לשמוע מקרא מגילה]. אבל אם התחילו כבר לקרוא ואחר כך החליפו אינו חוזר ומברך וכאמור.

[גם אם נמצאה המגילה פסולה, שהוא דבר שאינו מצוי כלל כיון שאם רובה כתובה כהלכתה היא כבר כשרה אא"כ חסר בה ענין שלם, ראה סי' קמג סעי' ד לענין קריאת התורה שאם נמצא הס"ת פסול באמצע הקריאה גומרים קריאת אותו העולה ואינו מברך לפניה ורק אחר כך מוציאים ספר אחר].