אבל – תפילה לפני העמוד בראש חודש חנוכה ופורים

שאלה:

שלום רב.
האם אבל בתוך השלושים ולאחר השלושים בהמשך 11 חודש, ניגש להתפלל לפני העמוד, בראש חודש, ובחגים כגון חנוכה ופורים, חול המועד של פסח וסוכות?
ראיתי מנהגים שונים בזה.
האם יש בזה מנהג מיוחד של ירושלים?

בנוסף, עליה לקבר בשלושים צריכה להיות ביום השלושים בדיוק, או באותו תאריך בחודש הבא, בלי להתייחס לחודש מלא או חסר?

תודה רבה
וחודש טוב ומבורך

תשובה:

בענין התפילות בראש חודש במשך השנה יש חילוקי מנהגים, לאלו הנוהגים כהגר"א האבל ניגש לפני העמוד מלבד תפילת הלל ומוסף, אולם מנהג החסידים שלא לגשת, אם בבית הכנסת בו אתה מתפלל נוהגים שלא לגשת לא תוכל לעשות זאת, הדבר אינו תלוי כל כך במנהגך אלא במנהג הציבור, שכן טעם הענין הוא משום כבוד הציבור. וכן לענין חנוכה ופורים, הט"ז סי' תרעא ס"ק ח כתב שניגש בערבית ובפרי מגדים שם כתב שגם במנחה ובכנה"ג כתב שגם שחרית עד הלל, ונראה שאינם חולקים, אולם בביאור הלכה סי' קלב הביא את המנהג שלא לגשת בימים אלו שאין אומרים בהם למנצח, וכן מנהג החסידים.

העלייה לקבר צריכה להיות ביום השלושים ממש.

שבת שלום ובשורות טובות.