חילול שבת מחמת סכנת היפרדות רשתית

שאלה:

שלום מה ההלכה לגבי הופעת תסמינים אצל אדם בעל סכנה להיפרדות רשתית כגון מסך שחור, נקודות, אובן ראיה, כאשר הם מופיעים בשבת ויש 24 שעות להגיע לניתוח או שעלולים לאבד את הראיה באותה עין?
באם פשוט שמחללים שבת על ספק סכנת אובדן איבר אם יש בית חולים שנמצא במרחק הליכה ברגל או יותר קרוב באוטו, האם הולכים אליו למעט בחילול שבת?

תשובה:

שלום וברכה,

בשאלה זו דן הגר"י זילברשטיין בס' שיעורים לרופאים חלק בעמ' 260, שכן ספציפית לענין מחלות עין הקלו יותר משאר סכנת אבר, שיהיה מותר גם לחלל שבת על ידי ישראל, משום שהעין קשורה ללב וזה יכול להיות סכנת נפשות. אולם למעשה מצדד יותר על פי דעת הגרי"ש אלישיב שבהיפרדות רשתית אין קשר ללב, אלא רק בדלקות עין קשות, ולכן מחודש יהיה לומר שמותר לחלל שבת על ידי יהודי לצורך נסיעה או ניתוח זה, אף שיש כאן צירוף מי שסובר שעצם העיוורון דינו כפיקוח נפש [וגם זה צ"ע ככל שמדובר בעין אחת ולא בעיוורון גמור]. על ידי גוי מותר לחלל את השבת במצב כזה.

רפואה שלמה!