אכל מעט ושהה – מתי צריך לברך ברכה ראשונה נוספת?

שאלה:

שלום וברכה.

מי שהתחיל לאכול אחרי ברכה ראשונה ולא אכל כזית כדי אכילת פרס מיד, כמה זמן יש לו עד שיצטרך לברך עוד פעם ברכה ראשונה? אחרי ברכה ראשונה אכל פחות מכזית ויצא מהחדר באותו בית להמשיך לאכול בחדר אחר או סתם יצא ונכנס שוב לאותו חדר שבירך שם בהתחלה, האם יצטרך לברך ברכה ראשונה שוב? האם הדין בכל המקרים הנזכרים שווה להמוציא ומעין שלוש ושאר דברים שמברכים אחריהם בורא נפשות? ייש"כ

תשובה:

שלום וברכה

לגבי ברכה ראשונה העיקר להלכה שכל עוד שלא הסיח דעתו ולא עשה שינוי מקום המצריך ברכה נוספת, אינו חייב לברך שוב.

אמנם המגן אברהם הובא במשנה ברורה סי' קפד ס"ק יז סובר שאם עבר שיעור עיכול חייבים לברך פעם נוספת, אולם הרבה אחרונים חולקים עליו בזה, וכן עיקר שאין חיוב לברך שנית כיון שהיתה דעתו מתחילה כך לנהוג. וע"ע מש"כ בזה בס' ציץ אליעזר חי"ב סי' א.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. כלומר מי שאכל פחות מכזית לחם והפסיק ובנתיים עברו 72 דקות-לא יצטרך ליטול ידיים שוב? ולגבי שינוי מקום,הרי אם הייתה כוונתו להמשיך במקום אחר לא צריך ליטול ידיים והמוציא במקום החדש,אלא ממשיך בסעודתו,ואם במקום הראשון לא אכל כזית ממשיך במקום השני ללא נטילה והמוציא מחדש?

  2. 1. נכון, למעט שיטת המגן אברהם שציינתי.
    2. זה יהיה תלוי במחלוקת הפוסקים אם מועילה דעתו באכילת פירות. ראה משנה ברורה סי' קעח ס"ק מב וע"ע שם ס"ק כח.