למי מגיע דמי תיווך במקרה של ביטול

שאלה:

כבר כמה חודשים שאנו מנסים להשכיר יחידה ע"י מתווך. עכשיו הוא סגר חוזה. את החודש הראשון כמקובל, הוא לקח לעצמו במזומן. ויומיים אחרי החוזה התחרט הדייר והחזיר מפתחות. הוא עוד לא הספיק להעביר צקים, רק כאמור את החודש הראשון שגבה המתווך במעמד החוזה. מדובר בשוכר ערבי כך שאין עם מי לדבר… השאלה למי מגיע החודש הראשון? למתווך (שבאמת השקיע הרבה) או לבעל הדירה?

תשובה:

שלום וברכה,

המתווך השלים את פעולתו והביא שוכר לדירה, והצדדים חתמו על חוזה שכירות ונסגרה העסקה, וחל על הצדדים לשלם דמי תיווך. וגם אם אח"כ אחד מהצדדים חזר בו וביטלו את העסקה חייבים לשלם למתווך דמי תיווך מלאים.

בהצלחה.

מקורות:

ערוך השולחן (סימן קפה, י): "וכן הדין בשדכנות ושכר סרסרות צריכים לשלם אחר גמר המכירה ואחרי הקיומים ואם הקיומים הם בערכאות א"צ לשלם קודם גמר הקיום מהערכאות ואין הסרסור יכול לומר שישלישו עד אחר הקיום דלמה יעשו כן אחרי שאין חייבים לשלם קודם גמר הקיומים".