חובת בציעה על לחם משנה בסעודות שבת

שאלה:

שלום וברכה

האם חובה לבצוע משני הלחמים בברכת המוציא בסעודות השבת?

תשובה:

שלום וברכה

מצות לחם משנה היא לברך על שני לחמים שלמים, אבל בוצעים רק אחד מהם, כמבואר בשו"ע ומשנה ברורה בתחילת סימן רעד.

אמנם כפי שהביא שם המשנה ברורה, מנהג המהרש"ל השל"ה והגר"א היה לבצוע את שתיהן, אבל אין זה העיקר להלכה וככל שהן חלות גדולות ואין מה לעשות עם שתים בודאי העיקר כדעת השו"ע לבצוע רק אחת. בליל שבת נהגו לבצוע את התחתונה ובבוקר את העליונה.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. גם על העליון.
    אדם מסמן לעצמו היכן לבצוע כדי שהבציעה תהיה מהירה יותר ולא יהיה הפסק בין הברכה לבציעה. זו לא חובה.

  2. במחילה כבוד הרב לא ציין שיש נוהגים כמו האר"י או השו"ע שסוברים שיש לבצוע בסדר שונה( לגבי עניין העליונה או התחתונה)

  3. הבאתי מדברי השו"ע והרמ"א, נכון הדבר שלפי האר"י תמיד בוצעים מהעליונה כמובא בכף החיים שם, אך לפי האר"י גם יש ענין של י"ב חלות.