לווה מהבנק עבור חברו ודורש שישלם לו את הריבית

שאלה:

שלום וברכה השאלה בנוגע לאדם שלקח הלוואה מהבנק לצורך חבירו( שעקב מצבו אין באפשרותו לקחת הלוואה בעצמו) וסיכם עם חבירו שכאשר יתאפשר לו יחזיר לו את ההלוואה. מה בנוגע לריבית האם מותר לו לגבות מחבירו את כל הסכום שיצטרך להחזיר לבנק שזה כולל הריבית?

תשובה:

שלום וברכה,

צריך שהלווה והמלווה יעשו היתר עסקה ביניהם, ואם לא עשו היתר עסקה ביניהם אסור לו לקחת את הריביות שמשלם לבנק. ואם כבר העביר לו את הכסף לא מועיל היתר עסקה על הלוואה שכבר הלווה, וצריכים לעשות שחזור הלוואה עם היתר עסקה.

בהצלחה.

מקורות:

ראובן שלקח הלוואה מהבנק עבור חברו שמעון, אסור לראובן לתבוע משמעון שישלם לו את הריביות שמשלם לבנק. כיון שההיתר עסקה שעושה ראובן מול הבנק זה מועיל רק לראובן ולא לשמעון, כיון ששמעון אינו לווה מהבנק. ואם ראובן רוצה לגבות משמעון את הריביות צריך יעשו היתר עסקה ביניהם. כן מבואר מהט"ז סימן קע ס"ק ג.